UA

Побудова системи безпеки: з чого почати

🗓️ 26-08-2021
👁️ 24903

Компанії VIATEC пощастило зібрати навколо себе спільноту професіоналів сфери безпеки. З одним із експертів ми поспілкувалися на тему побудови охоронних систем, розмова вийшла дуже змістовною. Як побудувати систему безпеки? На що звертати увагу, з чого почати? Особистим досвідом поділився фахівець з систем безпеки Роман Волощук.

 

– Що лежить в основі роботи фахівця сфери безпеки?

 

Перш за все, варто пам'ятати, що прагнення до безпеки є одним з найважливіших критеріїв життєдіяльності людини і притаманне більшості живих істот на нашій планеті. Першопричиною цього є страх за власне життя і життя потомства. З міркувань безпеки люди вибирали відповідні для ночівлі та стоянок місця, зручні для оборони від хижаків і ворожих племен, приручили і використовували для охорони вовків, селилися в печерах, будували перші невеликі землянки, а пізніше зводили фортеці і вали, стіни і міста.

 

Цим ми займаємося і до цього дня – але мотиви залишилися колишніми, а способи кардинально змінилися. У зв'язку з тим, що люди в більшості своїй ведуть осілий спосіб життя, ми підійшли до першого, знайомому нам з дитинства прояву безпеки – безпека житла.

 

Я поставив на перше місце житло людини тому, що у нас з вами і у кожного нашого і вашого майбутнього клієнта є будинок або квартира, «печера» або «барлога», і в певний момент з'являється бажання і можливість зробити її безпечнішою. Людина починає приділяти час вивченню питання безпеки, приходить до вибору типу системи, підходить до знайомства з брендами.

 

Цей момент я вважаю дуже важливим! Багато компаній і менеджерів втрачали хороших майбутніх клієнтів через відсутність інтересу в продажу однієї камери або домофона для квартири або будинку. А адже саме цей клієнт міг виявитися, наприклад, власником агрофірми, СТО, житлового комплексу, та хіба мало чого ще? А наскільки важлива одна камера, за допомогою якої мама доглядає за своєю дитиною?

 

Саме від якості спілкування і реалізації поставленого завдання залежить подальша співпраця клієнта з вами. Як наслідок, якщо перше знайомство виявилося успішним, то ми отримуємо всі шанси працювати і в великих проектах.

 

– З чого порадите почати побудову системи безпеки?

 

– Забезпечення безпеки – це комплекс заходів, спрямованих перш за все на запобігання та передбачення загроз і небажаних ситуацій.

 

Технічні системи безпеки займають в цьому комплексі більшу частину і є інструментом, що полегшує виконання даних заходів. Супутнім фактором наявності системи безпеки є психологічний тиск на потенційних зловмисників або схильних до правопорушень людей.

 

З чого ж почати, отримавши замовлення на побудову системи безпеки будинку, офісу, підприємства? Перші кроки – це визначення рівня складності об'єкта та збір необхідної інформації.

 

Виходячи з моєї практики побудови і продумування систем безпеки і захисту об'єктів, їх умовно можна розділити на три типи:

 

  • побутовий (малі об'єкти, квартира, приватний будинок, котедж)
  • комерційний (об'єкти, на яких здійснюється комерційна діяльність, офіси, магазини, ресторани, торгові центри і т.д.)
  • державний або промисловий (об'єкти критичної інфраструктури, електростанції, виробничі підприємства, фінансові установи, держкордон).

 

По кожному з них існують певні вимоги до забезпечення безпеки, якості, відмовостійкості та надійності використовуваних систем і пристроїв, побудови СКС (структурованих кабельних мереж) і комунікацій. Стандарти побудови, регульовані на рівні держави або внутрішніх правил установ і організацій. Однак існують і типові рішення, використовувані на всіх типах об'єктів, незалежно від масштабів – шматочки мозаїки, з якої ми збираємо ціле панно.

 

– Тобто, систему безпеки варто розглядати як комплекс рішень?

 

– Перш за все розглянемо, які функції і завдання виконує комплексна система безпеки і з яких пристроїв вона складається. Акцентую увагу на слові «комплексна» – це обумовлено логікою виконуваних системою завдань і пристроїв, що дозволяють ці завдання успішно вирішувати. У багатьох спеціалізованих джерелах використовується поділ системи безпеки на такі модулі:

 

  • відеоспостереження
  • охоронно-пожежна сигналізація (ОПС)
  • система контролю-управління доступом (СКУД)

 

Комплексність полягає в тому, що функції, виконувані цими модулями, взаємодоповнюють одна одну, стикаються і дозволяють більш гнучко і повно управляти безпекою на об'єктах, бачити детальну і цілісну інформацію, запобігати і адекватно реагувати на загрози та небезпеки.

 

В ідеалі, якщо не стоять інші умови, всі модулі і пристрої повинні управлятися єдиним програмно-апаратним центром для уніфікації адміністрування та взаємодії з системою.

 

Ми повинні розуміти, що наша система безпеки служить для:

 

  • полегшення життя і роботи людини;
  • своєчасного, цілодобового, оперативного інформування про події на об'єкті;
  • допомоги в прийнятті оперативних рішень, мінімізації помилок оператора (виключення людського фактора).

 

За останні два десятиліття багато відповідальних процесів контролю безпеки і реагування були зняті з плечей оператора і автоматизовані що в цілому підвищило надійність і рівень безпеки об'єктів, адже на відміну від людини система безпеки не знає втоми. Але важливі і відповідальні рішення все одно приймаються оператором на підставі інформації отриманої від системи безпеки.

 

– На що варто звернути увагу, спілкуючись c замовником?

 

– У разі відсутності ТЗ (технічного завдання) з боку клієнта або СБ (служби безпеки), для початку необхідно отримати опис, функції, характер і розміри об'єкта, в подальшому знадобиться топографічний план, схема і відвідування.

 

Для масштабних об'єктів наявність технічного завдання є обов'язковою умовою повноцінного проектування системи.

 

У процесі збору інформації слід поставити запитання замовнику, вислухати його бачення та побажання.

 

У деяких випадках доведеться відсіяти фантастичні ідеї, підглянуті в кінофільмах і пояснити чому це нереально, щоб згодом не отримати розчарованого клієнта.

 

Пояснити, які завдання допоможе і зможе вирішити проектована система. Розповісти про ключові функції обладнання, акцентувати увагу на унікальних властивостях складових її елементів.

 

Побудова і продумування системи безпеки на мою думку, слід почати з загальної концепції, зобразити модульну схему блоків і поступово переходити до деталей і пристроїв, які відповідають вимогам та завданням ключових, типових, точок об'єкта.

 

Обдумуючи концепцію безпеки, ми повинні виділити можливі типи локальних загроз, від яких захищаємо об'єкт, які функції виконуватиме наша система безпеки, час, необхідний для виявлення вторгнення, швидкість і алгоритм дій у відповідь.

 

– Коли можна приступати до проектування системи безпеки?

 

– Ідеальним варіантом буде проектування системи ще на етапі будівництва об'єкта.

 

Це пов'язано з тим, що більшість професійних пристроїв вимагають джерел електроживлення і провідних комунікацій для підключення до локальної, а при необхідності, до глобальної мережі інтернет і очевидно, що всю цю павутину проводів бажано спроектувати і закласти до початку оздоблювальних робіт.

 

Комунікації є на всіх типах об'єктів, від малих до великих масштабів. Це "нерви" нашої системи, по яких передаються сигнали від компонентів її складових. І якщо сигнали тривоги, відеопотоки, службову інформацію, ми можемо передавати за допомогою радіосигналу (бездротових технологій), то від необхідності стаціонарного, безперебійного електропостачання по дротах на даний момент не обійтися ніяк.

 

Хоча, вже є варіанти електроживлення за допомогою модульних рішень, що складаються з сонячних панелей з акумулятором, але це досить дороге рішення, яке використовується в місцях, куди неможливо, високовитратного або досить складно провести кабелі комунікацій.

 

Наступного разу ми поговоримо про питання і рекомендації при побудові техзавдання. Слідкуйте за нашими оновленнями :)

Схожі новини

Каталог товарів

Каталог товарів

asdasd

Перелік відправленого обладнання

Кошик

Очистити
Увійти в особистий кабінет
Стати партнером

Заповніть інформацію, яку ви надавали при реєстрації:

Що дає реєстрація?

В Особистому кабінеті Ви зможете:

  • самостійно сформувати замовлення на обладнання, що Вас цікавить;
  • бачити свої спеціальні ціни безпосередньо на сайті в каталозі продукції;
  • отримувати автоматичні повідомлення про надходження товару, що Вас цікавить, на склад
Форма реєстрації
Скидання пароля

Порівняння