UA

Реліз нової версії RouterOS v7

🗓️ 24-12-2021
👁️ 12135

Компанія MikroTik анонсувала вихід нового програмного забезпечення близько трьох років тому. У 2019 р користувачам запропонували протестувати RouterOS v7, щоправда, лише у статусі beta1. Завдяки активному тестуванню та відгукам на форумі, виробнику вдалося усунути всі недоліки. MikroTik винагороджує своїх шанувальників за терпіння – нова RouterOS v7 доступна для запуску на пристроях.

 

Нова операційна система функціональна, надійна, динамічна. Вона дає посил для виходу цікавих і нових пристроїв. Відкрити всі її можливості можна лише протестувавши продукт.

 

Найголовніше

 

Зміни насамперед торкнулися ядра. Оновлений Linux 5.6 має безліч покращень мережевих, файлових систем та драйверів обладнання. З'явилася підтримка WireGuard. Новий стиль CLI (команди з RouterOS v6 все ще підтримуються). Абсолютно новий клієнт та сервер для реалізації NTP.

 

Маршрутизація

 

У MikroTik вирішили не просто вдосконалити операційну систему, розробники проробили колосальну роботу та практично повністю переписали роутинг. Завдяки стеку IPv6 і новому двигуну вдалося збільшити продуктивність, завдяки чому навіть застарілий і слабкий мережевий пристрій досягне кращих результатів.

 

Що змінилося:

 

  • IPv6 routing;
  • у кожного протоколу окремий процес;
  • повна підтримка рекурсивного маршруту IPv6;
  • підтримка систем Equal-Cost Multi-Path та Variable Refrigerant Flow для IPv6.

 

RouterOS v7 крокує в ногу з часом. Всі процеси удосконалюються, а час на їх виконання скорочується. Так, замість 10 хвилин очікування на обробку великої таблиці маршрутизації, нової операційної системи достатньо всього 10 секунд. Додано глобальні ідентифікатори маршрутизації. Всі протоколи маршрутизації, якщо вони використовуються в одному пункті, будуть мати однаковий ID.

 

BGP

 

Виробнику вдалося досягти нереально високої продуктивності BGP. BGP-піринг може використовувати два ядра (одне на вихід, друге на вхід). Які покращення відбулися:

 

  • покращено продуктивність;
  • встановлено ідентифікатор маршрутизації;
  • знижено споживання пам'яті;
  • підтримка динамічних бенкетів;
  • встановлений доступ до маршрутів до фільтрації.

 

Також з'явилася підтримка RPKI, розширена фільтрація large та extended community.

 

OSPF

 

У новій RouterOS v7 OSPF є окремим процесом. У попередній версії, при одночасному використанні з іншими протоколами, міг губитися зв'язок. Тепер цю проблему ліквідовано. Конфігурації OSPF v2 та v3 об'єднали в одну.

 

MPLS

 

Протокол для прискорення та формування потоків мережевого трафіку включено до системного пакета. Тепер він ще й підтримує списки інтерфейсів, а також Multipass, LDPv6 та багато інших функцій. RouterOS v7 підходить не лише для сучасних продуктів. Вона вдихне нове, більш динамічне життя і в застарілі пристрої.

 

Бездротова мережа

 

Абсолютно нова альтернатива пакету "wifiwave2" з підтримкою захисту керуючого кадру 802.11ac Wave2, WPA3 та 802.11w (потрібний ARM CPU та 256MB RAM)

 

Новий User interface

 

Диспетчер користувачів також отримав глобальні зміни. Класичний варіант замінили новим, зручнішим. Керувати ним можна із інтерфейсу WinBox. До нового диспетчера звикнути легко, адже в ньому з'явилося багато нових, дуже корисних опцій.

 

Програмне забезпечення ZeroTier

 

На цьому сюрпризи не закінчились. ZeroTier тепер поєднує всі можливості VPN і SD-WAN. Користувачі зможуть використовувати всі переваги хмари без складних конфігурацій. Тепер можна створювати дротові, бездротові або віртуальні мости L2 з іншими мережами Ethernet.

 

Щоб оцінити всі переваги нової операційної системи, її слід протестувати. MikroTik постійно вдосконалює функціональність своїх продуктів, працює над створенням нових, щоб бути в курсі і нічого не проґавити. Стежте за оновленнями.

Схожі новини

Каталог товарів

Каталог товарів

asdasd

Перелік відправленого обладнання

Кошик

Очистити
Увійти в особистий кабінет
Стати партнером

Заповніть інформацію, яку ви надавали при реєстрації:

Що дає реєстрація?

В Особистому кабінеті Ви зможете:

  • самостійно сформувати замовлення на обладнання, що Вас цікавить;
  • бачити свої спеціальні ціни безпосередньо на сайті в каталозі продукції;
  • отримувати автоматичні повідомлення про надходження товару, що Вас цікавить, на склад
Форма реєстрації
Скидання пароля

Порівняння